Cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului , pe langa observatii legate de corespondenta dintre faptic si scriptic, comisiile de inventariere sunt si cele care trebuie sa faca constatari legate de eventuala existenta unor deprecieri la anumite elemente de imobilizari corporale.
Aceste deprecieri trebuie recunoscute in contabilitate.
In Ghidul practic la Ordinul 1752/2005 publicat pe site-ul Ministerului de Finante , sunt prezentate cateva exemple de astfel de situatii :
1. O cladire a suferit avarii partiale pentru care trebuie recunoscuta o depreciere suplimentara de 10.000 ron.
Notele contabile in acest caz sunt:
6811 ” Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor ” = 2812 ” Amortizarea constructiilor ” 10.000 ron
2. Pentru o alta cladire se constata o depreciere reversibila ( neutilizare la capacitate normala de functionare) in suma de 7.000 ron
6813 ” Chelt. de expl. privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor” = 2912 ” Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor ” 7.000 ron
Se observa diferenta intre conturile utilizate pentru deprecierea ireversibila si cea reversibila : in timp ce deprecierea ireversibila se inregistreaza in contabilitate pe seama amortizarii, deprecierea reversibila se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru depreciere.
Scopul acestor inregistrari este prezentarea in situatiile financiare a unor valori pentru imobilizarile corporale pusa de acord cu rezultatele inventarierii.
Acolo unde valoare de inventar este mai mare decat valoarea contabila , plusul inregistrat nu se inregistreaza.